Welkom op mijn website.
 

 

 Behalve een stamboom van de familie Siepe vindt u hier ook gegevens
 van de families Kral, Schoutsen, Pronk, Taubner en Verhülsdonk.

 

LL Siepe en MG Veenker

AH Siepe en AH Veenker

F Siepe en M Veenker

Drie broers Siepe, getrouwd met drie zussen Veenker!

 

In het begin.

Tussen 1866 en 1868 vestigde een zekere Anton Heinrich Siepe zich met zijn vrouw Anna Maria Vorwald en hun zoon Theodor in Nederland. Hun zoontje, hun eerste kind, was in september 1866 in Obersorpe geboren. Vermoedelijk is Heinrich daarna in 1867 definitief naar Nederland vertrokken. Zijn voornaam in Duitsland was eigenlijk: Anton gen. Heinrich. De afkorting "gen." staat voor: genannt, ofwel: genoemd. Zijn roepnaam was dus Heinrich. In augustus 1868 werd hun tweede kind dood geboren. Dat was in Warfhuizen, gemeente Leens (Gr).

Deze Heinrich was mijn overgrootvader, waar ik eigenlijk maar heel weinig van weet. Ik weet dat hij koopman was en voornamelijk huisvlijt verkocht; in dit geval houten gebruiksvoorwerpen.

Van mijn vader had ik wel eens gehoord dat zijn opa uit Duitsland kwam en dat één van zijn ooms in Duitsland was geboren. Hij wist ook waar ze vandaan kwamen: uit Oberkirchen. Nu blijkt dit niet helemaal waar, maar het is wel de dichtsbijgelegen grotere plaats waar in de negentiende eeuw de  belangrijkste gebeurtenissen in het leven zich afspeelden: dopen,trouwen en begraven. Men was dus sterk georiënteerd op Oberkirchen en de mensen in de dorpen, die bij zo'n grotere plaats hoorden, gaven zelf ook vaak aan dat ze uit die plaats kwamen. Hun eigen dorp werd dan meestal niet genoemd, maar de plaats, waar de dorpen bij hoorden. In Obersorpe werd pas in 1894 een eigen parochie gesticht. En dat heeft heel wat kruim gekost, want Oberkirchen wilde zijn kerkelijke "monopolie-positie" niet zomaar prijsgeven. Op dat moment was er in Obersorpe alleen maar een kapel, die al spoedig te klein bleek. Besloten werd een nieuwe kerk te bouwen, mede omdat deze kerk ook voor de bewoners van Rehsiepen en Mittelsorpe als parochiekerk diende. In november 1897 was de kerk klaar. Een bijzonderheid van de kerk is dat de cijfers van de wijzerplaat de namen dragen van de dorpsgenoten, die in de eerste wereldoorlog zijn gevallen. Op twee uur en vier uur zien we de naam Siepe. Deze wijzerplaat is echter pas in 1929 aangebracht, ter gelegenheid van de plaatsing van twee nieuwe bronzen klokken in de toren. De oude klokken waren in de oorlogstijd omgesmolten.
Wat zouden we graag nog eens zien hoe het leven daar in het Sorpedal  in de 19e eeuw en nog vroeger er aan toe ging. Maar dan natuurlijk wel als in een soort kijkdoos, waarin  we vanuit onze eigen vertrouwde omgeving het leven alle dag nog eens een tijdje zouden kunnen volgen. Uit de diverse bronnen die ik heb kunnen raadplegen is mij voor een deel wel duidelijk geworden hoe dat leven er uit gezien moet hebben en ik zal proberen u in een paar hoofdstukken wat van de sfeer te laten proeven.

Ik wens u veel leesplezier.


Het SorpedalDe Jacobshof is de oudste
boerderij in Obersorpe

 


 Het uurwerk van de kerk
in Obersorpe

Bovenaan deze site heb ik aangegeven dat u hier ook gegevens kunt vinden van nog enkele families. Uitgangspunt is mijn familienaam geweest: Siepe. Daarnaast heb ik aandacht voor mijn moeders kant: Kral. Verder komt na het overlijden van mijn moeder in 1956 mijn tweede moeder in beeld: Schoutsen en Pronk. Ook komen de families van mijn vrouw aan bod:Taubner en Verhülsdonk.

En dan ziet u nog een koppeling naar de stamboom van de familie Kip staan.
Waarom?
Omdat de beheerder van deze site, Evert Kip in Lisse, via zijn moeder rechtstreeks met de "Siepes" verwant is. Siepe is dus een belangrijke tak in die stamboom.
 

Ik hoop dat u mij informeert als er in een van de pagina's van deze site iets niet klopt of als u aanvullingen weet. Ook als u nog interessant materiaal hebt, houd ik mij graag aanbevolen. Uw eigen originele stukken of foto's krijgt u natuurlijk terug.

 

 

Uiteraard heb ik alle gegevens niet alleen bij elkaar kunnen zoeken. Een stimulans om de sluimerende interesse goed wakker te krijgen kwam van mijn broer Laurens (Laus). Mijn achternicht Margriet Siepe heeft met haar bijna fabelachtig geheugen eveneens een bijzondere bijdrage geleverd. Daarvoor mijn dank! Verder bedank ik allen, die d.m.v. informatie en het beschikbaar stellen van materiaal hebben geholpen om de "boom" tot leven te brengen.

In deze stamboom staan ook gegevens van nog levende personen.
Indien iemand zijn/haar gegevens niet op het internet gepubliceerd wenst, volstaat een mededeling aan mij. De betreffende gegevens zullen dan worden verwijderd.

 

 

Jan Siepe, Eindhoven
 Copyright © 2006. Alle rechten voorbehouden.
 Gegevens uit deze stamboom kunnen door andere  genealogen
worden gebruikt
 voor niet-commerciële doeleinden en onder
 vermelding  van de bron.
 Laatst bijgewerkt: 27 oktober 2009.